Waniliowe muffiny z wiórkami z czekolady

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dzisiejsza inspiracja do działania w kuchni? Powód dla kolejnego wypieku? Nowe papilotki! Zimowo błękitne. Rozczulająco bałwankowe. Muffiny… waniliowe z wiórkami z czekolady. No i oczywiście krem. Grzesznie maślany. Kusząco czekoladowy.

20141123_175255_Richtone(HDR)edited

Składniki:

MUFFINY:

2 szk­lanki mąki pszennej

1 szk­lanka cukru 

3/4 szk­lanki mleka 

1/4 szk­lanki oleju 

2 jajka

1 łyżeczka sody oczyszc­zonej 

1 łyżeczka ekstraktu/pasty wanil­iowej 

1 opakowanie wiórków czekoladowych

20141123_175033_Richtone(HDR)edited

KREM:

200 g masła

150 g czekolady

3 łyżki cukru pudru

20141123_175407_Richtone(HDR)edited

Przygotowanie:

MUFFINY:

Suche składniki łączymy i przesiewamy.

Dodajemy jajka, mleko, pastę z wanilii oraz oliwę.

Miksujemy 1,5 minuty na niskich obrotach, potem 1 minutę na wysokich.

Dosypujemy wiórki czekoladowe i delikatnie łączymy.

Blaszkę wykładamy papilotkami.

Masę nakładamy do 2/3 wysokości.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka (ok. 15 minut).

 

KREM:

Masło dokładnie ucieramy, aż będzie białe i puszyste (w makutrze lub mikserem).

Czekoladę łamiemy w kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Wystudzoną, płynną czekoladę dodajemy po łyżce do masła i dalej dokładnie ucieramy.

Na koniec dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ucieramy.

  1 comment for “Waniliowe muffiny z wiórkami z czekolady

  1. 25 listopada 2014 o 20:20

    Śliczne te papilotki!
    Babeczki z pewnością smakowały bajecznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×