Popękane Ciasteczka Czekoladowe z Nutą Pomarańczy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Przedpołudniowy pośpiech. Nic, że niedziela. Dziś ważna impreza. W szczytnym celu. Przedstawienie dla dzieciaków. No i oczywiście kiermasz. Trzeba się postarać. A wiadomo doskonale jak to jest z pieczeniem na specjalne okazje. Wypiek za nic nie chce się udać. Człowiek robi z siebie błazna. Tym razem nie ma miejsca (i czasu) na pomyłki. Pełna koncentracja… i są…. Idealnie popękane. Przy pierwszym kęsie delikatnie chrupiąca skórka… Wewnątrz cudownie rozpływająca się czekolada… Na koniec wyczuwalna nuta pomarańczy… To będzie dobra niedziela…

DSCN5610edited

Składniki:

1,5 tabliczki gorzkiej czekolady

1 tabliczka mlecznej czekolady

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru

3- 4 jajka

1 ekstrakt pomarańczowy

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

odrobina soli

1,5 szklanki mąki

cukier puder do obtaczania

DSCN5606edited1

Przygotowanie:

W mikrofalówce topimy masło.

Do gorącego płynnego masła dodajemy połamaną w kostki czekoladę.

Długo i intensywnie mieszamy, aż czekolada się roztopi i pięknie połączy z masłem.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem.

Dodajemy na raty cukier dokładnie miksując.

Następnie dodajemy po kolei żółtka, ekstrakt pomarańczowy i ostudzone masło z czekoladą.

Do puszystej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.

Ciasto będzie gęste i lepiące się.

Przekładamy do miski i wstawiamy na godzinę do zamrażalnika.

Z zimnego ciasta wydzieramy kawałki wielkości łyżeczki do herbaty.

W dłoniach nadajemy kształt kulki.

Dokładnie obtaczamy w cukrze pudrze.

Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia.

Pozostałe ciasto ponownie umieszczamy w zamrażalniku.

Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170ºC.

Przekładamy do całkowitego ostudzenia.

 

Amerykanie je kochają.

Marzyłam o nich.

Naoglądałam się ich na amerykańskich blogach.

 

Całą kolekcję przypięłam na Pinteresta.

Sprawdziłam! Polecam!

DSCN5605edited

Słodki Prezent

Świąteczne słodkości!

Nawigacja po wpisie

  3 comments for “Popękane Ciasteczka Czekoladowe z Nutą Pomarańczy

  1. 15 grudnia 2014 o 19:35

    Cudne :) Jestem pewna, że zrobiły furorę :)

  2. 14 grudnia 2014 o 14:37

    Pięknie wyszły! Te spękania na pewno przyciągną wzrok potencjanych kupujących :) Wiem, co to znaczy piec ciasteczka i inne słodkości na podobne kiermasze. Zawsze trochę nerwów, ale później już tylko satysfakcja. Oby się rozchodziły w błyskawicznym tempie! ;)

    • Tola
      14 grudnia 2014 o 21:10

      Dziękuję za miłe słowa. Muszę się pochwalić, że sprzedane co do jednego. A skarbonka napełniona w szczytnym celu. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×