Pierogi z mięsem… i nie tylko

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Wpis ma być jesienny. Wpis ma być o pierogach. Ale na początku był… rosół. No właśnie. Rosół… pyszna sprawa… rosół na bogato… kawałki kurki, wołowinki, wieprzowinki. Jest także marchewa, pietrucha i por. No i po rosole przychodzi czas na pierogi. Wszak składniki na farsz jak malowane. Nic tylko mielić, zagniatać, faszerować, kleić… jeść.

20141104_162133_Richtone(HDR)editededited

Składniki:

Farsz:

ugotowane w rosole:

mięso drobiowe

mięso wołowe

mięso wieprzowe

1 marchewka

1 pietruszka

1 por

dodatkowo:

2 cebule

dobra oliwa

sól i pieprz 

Ciasto:

Nie korzystam z precyzyjnych ilości.

Mąka zawsze różni się od siebie.

Czasem bierze więcej, czasem mniej wody.

Wszystko wyczuwa się w dłoniach.

Ale gdyby ktoś bardzo potrzebował to może tak:

3 szklanki mąki 

1 szklanka wody

1 łyżeczka soli

2 łyżki dobrej oliwy

ewentualnie 1 jajko

20141104_162207_Richtone(HDR)editededited

Przygotowanie:

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę.

Dodajemy sól i oliwę (u mnie z pestek winogron) i ewentualnie jajko (choć ja nie zawsze daję).

Na koniec woda.

I tu sprawa najważniejsza.

Woda musi być ciepła.

Naprawdę ciepła.

Nie letnia, nie lekko ciepła – bardzo ciepła, z czajnika.

U mnie praktycznie taka, że aż nieco parzy w ręce.

Składniki łączymy, zagniatamy dłuższą chwilę.

Gotowe ciasto okrywamy ściereczką i dajemy mu odsapnąć (15-20 minut).

Farsz:

Wyjęte z rosołu, ostudzone różne rodzaje mięsa oraz warzywa mielimy.

Łączymy z podsmażoną, drobniutko posiekaną cebulką.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Intensywnie. Farsz nie może być mdły.

Pierogi:

Ciasto dzielimy na mniejsze części.

Rozwałkowujemy i wycinamy (ja szklanką) kółka.

Nakładamy farsz (obficie, ale tak aby brzegi się zeszły) i dokładnie sklejamy.

Wrzucamy na osolony wrzątek partiami.

Gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia.

Podajemy z masełkiem.

Polecam!

20141104_162111_Richtone(HDR)editededited

Smaczna Jesień

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×