Papryka Faszerowana

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Pomysł na dzisiejszy obiad powstał tak jak lubię najbardziej… totalnie spontanicznie. Wizyta w mięsnym. Ulubiona Pani Aneta mieli mięso z indyka. Kawałek dalej w ręce wpada pudełko ryżu. Za rogiem warzywniak. W drewnianej skrzynce papryka. No i jest. Poskładane w całość. Piekarnik. Talerz. Ślad nie został. Zjedliśmy My. Rodzina. Nawet  Groszek zjadł… I wszystkim smakowało!

20141125_221001_Richtone(HDR)edited

Składniki:

6 czerwonych papryk

4 woreczki ryżu białego

1/2 kg mielonego mięsa z indyka

4 cebule

1 por (biała część)

2 ząbki czosnku

oliwa z pestek winogron

płatki zielonej papryki jalapeno

sól, pieprz czarny i kolorowy

20141125_220935_Richtone(HDR)edited

Przygotowanie:

Ryż gotujemy.

Mięso podsmażamy z posiekaną cebulą  i porem pokrojonym w paseczki.

Dodajemy wyciśnięty czosnek i płatki zielonej papryki jalapeno.

Dodajemy ryż, łączymy wszystko bardzo dokładnie.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku (farsz nie może być mdły).

Z papryk ścinami górę (usuwamy zieloną gałązkę).

Oczyszczamy wnętrze, oprószamy solą.

Pojemniczki z papryki szczelnie wypełniamy farszem.

Przykrywamy ściętą wcześniej końcówką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190′C) na 50-60 minut.

20141125_220845_Richtone(HDR)edited

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×