Bruschetta muśnięta szynką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Kto powiedział, że przedzimie nie może pachnieć latem? Kto powiedział, że bruschetta to czas wakacji? Oliwa z oliwek, pomidory, czosnek, bazylia i dzień staje się znośniejszy. Znaną mi Królową Bruschetty jest moja Bratowa. Jadłam. Podpatrzyłam. Pomyślałam, że odtworzę ten smak. Podkręciłam szynką. Działa… 

20141123_105623_Richtone(HDR)edited

Składniki:

1/2 pszennej bagietki

oliwa z oliwek

1 pomidor

1 ząbek czosnku

1 plasterek szynki

bazylia

sól, pieprz

20141123_105650_Richtone(HDR)edited

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.

Pomidora nacinamy, zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.

Bagietkę kroimy w grubsze kromki i skrapiamy oliwą.

Opiekamy w piekarniku 2 minuty.

Pomidora kroimy w kosteczkę.

Łączymy z wyciśniętym ząbkiem czosnku, bazylią, solą i pieprzem.

Nakładamy na podpieczone kromki i dekorujemy paseczkiem szynki.

Zapiekamy w piekarniku jeszcze przez 5 minut.

Skrapiamy oliwą. Ale pachnie…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×