Muffiny Red Velvet

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Długi czas przygotowywałam się do ich upieczenia. Tylko ciągle coś stało na przeszkodzie. Bo albo octu w domu nie było. A to papilotki też nie takie. A to serek ktoś zjadł na śniadanie i nie chce się przyznać. No i barwnik! Przecież trzeba mieć czerwony barwnik…. Kiedy już wszystko było gotowe, okazało się, że muffiny pójdą do Halloweenowej degustacji publicznej. To wprowadza nerwówkę. Wiadomo. Ciasto pieczone sobie od tak, od niechcenia, „lajtowo”, byle jak – zawsze wychodzi… Ciasta pieczone na zamówienie, dla gości, nagminnie nie chcą wyjść. Niesmaczne, spalone, z zakalcem, każda wersja katastrofy realna.

Uffff… Muffiny Red Velvet wyszły. Intensywne, inspirujące, ciekawe. Ostre (nikt nie odgadł, że z octem -błędnie obstawiano chilli). Jednocześnie niezwykle, niezwykle słodkie…
20141031_181155_LLSedited

Składniki:

Muffiny:

240 g mąki pszennej

260 g cukru

270 g masła

20 g dobrego kakao

2 łyżki mleka

1 łyżeczka soli

5 jaj

3/4 łyżeczki sody

1 łyżeczka octu

1/2 łyżeczki pasty z wanilii

1 łyżeczka barwnika spożywczego (czerwony – u mnie firmy Wilton)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masa kremowa:

250 g naturalnego serka kremowego

150 g masła

600 g cukru pudru

20141031_181104_LLSedited

Cukier ucieramy z masłem (mikserem).

Do miski miksera przesiewamy suche składniki: mąkę, kakao i sól.przesiać do miski.

Dodajemy kolejno po jednym jajku cały czas miksując (na wolnych obrotach).

Czerwony barwnik spożywczy rozprowadzamy w mleku.

Wlewamy do ciasta. Dodajemy pastę z wanilii.

Mieszamy dalej na wolnych obrotach.

Do octu wsypujemy sodę.

Gdy się zacznie pienić przelewamy do ciasta.

Mieszamy i zaczynamy nakładanie do papilotek (2/3 wysokości).

Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20 minut.

Zanim zaczniemy nakładanie masy, bardzo dokładnie studzimy muffiny.

20141031_181122_LLSedited

Masa:

Ucieramy masło na gładką masę.

Dodajemy serek i dalej miksujemy.

Na koniec, partiami dodajemy cukier puder.

Miksujemy dokładnie kilka minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×